Kjerringråd

Å bleke tennene med kjerringråd

Det finnes utallige kjerringråd om hvordan man kan bleke tennene sine, foruten alt av produkter som selges på nettet eller hos tannlegen. De sies gjerne å være mer skånsomme alternativer, uten kjemikalier som kan skade tennene og tannkjøttet.

I dag er imidlertid det meste av tannblekingsprodukter på markedet hovedsakelig laget av naturlige produkter, og er dermed også helt ufarlige å bruke. Samtidig kan det, av mange forskjellige grunner, også være interessant å prøve ut noen av kjerringrådene som finnes der ute. Derfor har vi tenkt til å presentere noen av de vanligste tipsene, og fortelle om hvordan man kan bleke tennene ved hjelp av disse.

Det er viktig å huske at kjerringråd ikke kan bleke tennene til å bli hvitere enn grunnfargen. De kan fjerne misfarginger, men om du har ganske gule tenner fra begynnelsen av vil de sannsynligvis ikke bli særlig mye hvitere. Vi anbefaler også at du tar kontakt med en tannlege før du prøver noen av kjerringrådene, da alle har forskjellige tenner — og noen har tenner som kan være veldig følsomme.

Hva slags kjerringråd finnes det?

Det er naturligvis mange forskjellige kjerringråd, som alle sies å ha forskjellige fordeler, men i all hovedsak handler det om at det skal være billig eller at det skal være naturlig og skånsomt. Blant alle kjerringråd for å bleke tennene finner man blant annet bruk av jordbær, sitron, gurkemeie, appelsineddik og salt. Men noen av de vanligste kjerringrådene er bikarbonat, kull og kokosolje. Vi har derfor sett litt nærmere på disse tre.

kjerringråd-metoder

Å bleke tenner med bikarbonat

Et av de vanligste kjerringrådene for hvite tenner er å bruke bikarbonat. Bikarbonat er en ingrediens i bakepulver og brukes for det meste til nettopp å bake. Da brukes det som gjæring for å gjøre bakverket luftigere.

Grunnen til at det brukes for å bleke tenner er fordi det har en slipende effekt på emaljen på tennene. Det går også an å bruke bakepulver om man øker mengden, men bikarbonat alene fungerer best. Under kan du lese hvordan du bleker tennene med bikarbonat steg for steg, og hva det er lurt å huske på.

Slik bleker du tennene med bikarbonat

For å lage blekningsmiddelet trenger du bare bikarbonat/bakepulver og vann. Du tar litt bikarbonat (ca. en halv spiseskje) eller bakepulver (ca. en spiseskje) og legger det i en skål. Deretter tilsetter du litt kaldt vann og blander til konsistensen blir nesten som tannkrem. Så tar du en tannbørste og pusser tennene med denne kremen i to minutter. Til slutt skyller du munnen helt ren, og pusser tennene igjen med vanlig tannkrem.

Hvis du benytter deg av denne metoden bør du gjøre det maksimalt to til tre ganger i måneden. Denne prosessen sliter på emaljen din, og det kan derfor være skadelig for tennene om man gjør det for ofte. Noen oppskrifter sier også at man kan blande bikarbonat eller bakepulver med hydrogenperoksid og vann. Hydrogenperoksid kan kjøpes på apotek og har tradisjonelt blitt mye brukt i forbindelse med tannbleking. Nå er det imidlertid vanligere at tannblekingsprodukter kommer helt uten peroksider, da det kan forårsake irritasjon i tannkjøttet. Derfor anbefaler vi at du snakker med en tannlege før du eventuelt bestemmer deg for å prøve det.

Tannbleking med bikarbonat eller bakepulver er enkelt å bruke da det er et produkt det fleste allerede har hjemme i spiskammerset. Siden det sliper tennene skal du allikevel være forsiktig med å bruke denne metoden for ofte (1–3 ganger i måneden holder), samt være veldig forsiktig med å blande det med hydrogenperoksid. Blekingen kommer aldri til å gjøre tennene dine hvitere enn grunnfargen, men den kan fungere mot misfarging.

bikarbonat-santamaria

Å bleke tenner med kokosolje

Tannbleking med kokosolje kalles ofte for oil pulling. Det er en slags munnskyll laget av vegetabilske oljer. Ofte anbefales det at man bruker kaldpresset økologisk kokosolje, da den er rik på antioksidanter og vitaminer som skal være bra for tennene.

Tanken er at kokosoljen skal dra bakterier og giftstoffer ut av munnen, samtidig som den renser for plakk. Oil pulling gjør ikke bare tennene hvitere, men sørger altså også for å skape en bedre munnhygiene for både tenner og tannkjøtt.

Slik bleker du tennene med kokosolje

På morgenen, før du har spist, drukket eller pusset tennene, tar du en spiseskje med olje i munnen og skyller det rundt. Bruk tungen for å spre oljen rundt i hele munnen i omtrent 10–20 minutter, før du spytter den ut i søpla.

Oil pulling med kokosolje er en skånsom måte å få bedre munnhygiene på. Allikevel kommer du nok til å bli litt skuffet hvis det er et utrolig hvitt smil du er ute etter. Denne metoden forebygger og minsker misfarginger til en viss grad, men man kommer nok ikke til å se noen utrolig stor forskjell. Som et alternativ til vanlig munnskyll er dette er bra og naturlig produkt som fungerer som en veldig mild form for tannbleking.

kokosolje

Å bleke tenner med kull

Å bleke tennene med kull er ikke noen ny oppfinnelse, men i det siste har det dukket opp oftere og oftere i reklame og på sosiale medier, der personer tester ut denne formen for tannbleking. Du har sikkert sett bilder av folk med munnen full av svart kull, noe som ser ganske ekkelt ut. Tanken er at kullet er et stoff som skal feste seg til andre stoffer. Dermed skal kullet brukes til å dra med seg stoffene som misfarger tennene, slik at de dermed blir hvitere. Tannblekingen går ut på at man blander kull med vann, og så pusser tennene med denne blandingen.

Det er mange som påstår at dette fungerer, men vi anbefaler det ikke. Det finnes ikke noen forskning på at det fungerer, samtidig som flere tannleger har gått ut og advart mot at det kan være skadelig for tennene på lang sikt.

kull tannbleking

Finnes det noen helserisikoer med kjerringråd?

Det er vanskelig å si om det finnes noen helserisikoer med kjerringråd på et generelt grunnlag, da det finnes mange forskjellige kjerringråd der ute. Det som er litt vanskelig med kjerringråd er at det sjeldent finnes noen forskning som støtter det – det er heller gjerne et resultat av en idé som har vokst fram gjennom generasjoner der man ikke har hatt tilgang til andre alternativer for å bleke tennene. Det er altså nesten alltid vanlige mennesker, og ikke forskere eller tannleger, som kommer på alternativ man kan bruke. Noen ganger hender det at de finner noe som faktisk fungerer, men hvorvidt det er skadelig for tenner og tannkjøtt finnes det dessverre nesten alltid lite informasjon om.

Tannleger pleier ikke å anbefale kjerringråd, rett og slett fordi man ikke vet om det kan være skadelig for tenner og tannkjøtt, og om det kan gi bivirkninger som for eksempel ising. Noen kjerringråd kan påvirke pH-verdien i munnen,og skader derfor emaljen – det gjelder blant annet sitron. Alle kjerringråd må benyttes på egen risiko, og vi anbefaler på det sterkeste at dette er noe som gjøres forsiktig, samtidig som at man burde høre med en tannlege først. Da kan man være sikker på at man ikke skader tennene sine.

Fordeler og ulemper med kjerringråd

Fordeler

   • Billig
   • Miljøvennlig
   • Naturlig

Ulemper

   • Dårlig blekingsresultat
   • Ikke så sunt som man skulle trodd
   • Mangler forskning
   • Tannleger advarer ofte mot bruk

Oppsummering av kjerringråd

Det finnes veldig mange kjerringråd for tannbleking. Noen gir som regel et helt OK resultat, mens andre ikke gir noe resultat i det hele tatt. Noen kan være direkte skadelige. Tannbleking med bikarbonat kan gi deg hvitere tenner, men bør brukes veldig sjeldent for å ikke skade tennene. Tannbleking med kull anbefaler vi ikke fordi det ikke finnes noen forskning rundt eventuelle bivirkninger. Oil pulling med kokosolje kan brukes som en vanlig munnskyll, men kommer ikke til å gi noe storslagent resultat når det kommer til tannbleking.

Hvis man ikke vil bruke noe penger på tannbleking kan man prøve ut noen kjerringråd, men hvis man vil ha en garanti på å få hvite tenner anbefaler vi virkelig å bruke et produkt som er utviklet og testet for akkurat dette formålet. Man bør alltid være forsiktig med kjerringråd da man ikke vet om det kan gi bivirkninger — et godt tips er å ta kontakt med en tannlege hvis man er usikker.